Nyomtatás

A Volt Dohányosok a debreceni 31. Úszó Európa-bajnokságon kampányolnak

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Az Európai Bizottság „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű kampány keretében az Úszó Európa-bajnokságon népszerűsítette a dohányzásmentes élet előnyeit.

Az Európai Bizottság által 2011 júniusában útjára indított „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampány 2012-ben is folytatódik. Az előző évhez hasonlóan a kampány idén is különféle közönségrendezvényeken segíti a 25–34 éves korosztályt a leszokásban, illetve a leszokott dohányosokat elhatározásuk megtartásában, s abban, hogy miként válhatnak a leszokást követőn „megállíthatatlanokká”.

A „Megállíthatatlanok” kampány a közönségrendezvények közül először a Debrecenben megrendezett LEN (Európai Úszószövetség) 31. Úszó Európa-bajnokságon vett részt. A versenyre rekord számú nevezés érkezett: a LEN 51 tagországából 44 ország 570 úszója nevezett be a bajnokságra. A legnagyobb és legerősebb csapatokkal Olaszország (49 úszó), Magyarország (36 úszó) és Németország (35 úszó) képviseltette magát. Magyarország a hosszú múltra visszatekintő Úszó Európa-bajnokságok történetében ötödször adott otthont a rendezvénynek. Budapest rendezte a nyitóeseményt 1926-ban, majd az 1958-as versenyt, legutóbb pedig 2006-ban és 2010-ben volt Úszó Európa-bajnokság hazánkban.

Debreceni Sportuszoda első emeletén a látogató rögtön a „Megállíthatatlanok” kampány standjával találkozhatott. A standon megismerhették az iCoach interaktív leszokástámogató eszközt, amely gyakorlati tanácsokat és ötleteket kínál a felhasználóknak a dohányzásról való leszokás különböző fázisaiban (www.exsmokers.eu). A „Megállíthatatlanok” kampány egyedülálló abban, hogy a dohányzásmentes élet pozitív oldalát népszerűsíti ezek közé tartozik a jobb egészségi állapot, a jobb társas kapcsolatok, a nem kevés megtakarított pénz és természetesen a magasabb életminőség. Az iCoach leszokástámogató eszköz Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, tavaly júniusi indulása óta a regisztrációk száma kilencszeresére nőtt. Jelenleg az eszköznek 165.000 felhasználója van, amelyből 7862 regisztráció Magyarországról érkezett, s ez a 9. legmagasabb regisztrációs szám a 27 EU-tagország közül.

Az iCoach program bemutatása mellett a standon COPD-szűrésen (krónikus obstruktív légúti betegség) és szénmonoxid-mérésen is részt vehettek az érdeklődők. A vizsgálatokat a “Megállíthatatlanok” kampány magyarországi partnere, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért civil szervezet biztosította. A stand rendkívül népszerű volt a látogatók körében, mintegy kétszázan keresték fel.

Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum igazgatója elmondta: „Nagyon örülünk, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosíthattunk a dohányzásellenes „Megállíthatatlanok” kampány számára a Debreceni Sportuszodában. Úgy vélem, az Úszó Európa-bajnokság képviseli mindazt, amit a sport jelent, beleértve az egészséges, dohányzásmentes életet. Ma, a közel 3000 látogatónk jó alkalmat kínált arra, hogy a kampány üzenete sok emberhez eljusson, meggyőzve őket a leszokás előnyeiről, a dohányzás nélküli élet pozitív oldaláról.”

Dohányzással kapcsolatos adatok Magyarországról *

  • Magyarországon 3 millió ember dohányzik
  • a 18–30 év közötti korosztály fele dohányzik
  • nemek szerinti lebontásban egyenlő a megoszlás
  • évente 16.000 nő szül úgy, hogy a terhessége alatt dohányzott, ezért akár nikotinfüggőként jöhet világra gyermeke
  • évente 3000 ember hal meg hazánkban passzív dohányosként
  • egy dohányos havonta átlagosan 15-20 ezer forintot, azaz évente közel 200 ezer forintot költ cigarettára
  • a dohányosok átlagosan háromszor annyi időt töltenek táppénzen, mint nemdohányzó társaik
  • a dohányosok aktív, egészségesen eltöltött éveinek száma 10–15-tel kevesebb
  • a dohányos a napi munkaidejéből átlagosan 1 óra 20 percet tölt dohányzással
  • a mindennap dohányzó tizenévesek több mint 50%-a kipróbált már valamilyen drogot.

* Forrás: Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...