Nyomtatás

Dohányzásmentes Világnap, 2012. május 31.

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Egy uniós szintű felmérés szerint a polgárok túlnyomó többsége támogatja a szigorúbb dohányzásellenes intézkedéseket. A Dohányzásmentes Világnap keretében szeretettel várunk minden érdeklődőt 2012. május 31-én (csütörtökön) 12–18 óra között a KÖKI Terminál I. emeletén.

Egy lakossági kommunikációs program keretében a dohányzás ártalmairól, a leszokás fontosságáról kaphatnak hasznos információt az érdeklődők. A fővárosi ÁNTSZ (jelenlegi nevén kormányhivatal) Egészségnevelési és Szűrési Koordinációs csoportja által szervezett rendezvényen a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért aktivistái légzésfunkciós méréseket végeznek, és „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű uniós kampány magyarországi szervezőivel együtt megpróbálunk segíteni a leszokni akaró dohányosoknak is.

A Dohányzásmentes Világnap előestéjén az Európai Bizottság egy uniós tanulmányt tett közzé a dohányzáshoz való hozzáállásról. A polgárok átlagosan 60%-a támogatja azokat az intézkedéseket, amelyek célja, hogy a dohánytermékek kevésbe feltűnőek és vonzóak legyenek. Az ilyen intézkedések közé tartozik például a dohánytermékek szembetűnő elhelyezésének tilalma az üzletekben vagy a vonzó ízű és színű termékek korlátozása. Ugyanakkor más statisztikák aggodalomra adnak okot: A 15 éves vagy annál idősebb uniós polgárok 28%-a dohányzik, és a dohányosok vagy volt dohányosok 70%-a 18 éves kora előtt kezdett el dohányozni.

John Dalli, az egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Mélyen megdöbbent az a tény, hogy az európaiak ilyen fiatalon, még 18 éves koruk előtt kezdenek el dohányozni. Mindenekelőtt azért, mert – mint ahogyan a mai napon Dr. Nikogosiannal, a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének titkárságvezetőjével tartott megbeszélésen is hangsúlyoztam – mindent megteszek azért, hogy Európa eleget tegyen a dohánytermékek szabályozására vonatkozó nemzetközi kötelezettségeinek, többek között annak, hogy kevésbé vonzóvá tegyük a cigarettát a fiatalok számára. Ennek szellemében az Európai Bizottság jelenleg egy javaslatot készít elő a dohánytermékekről szóló irányelv módosítására.”

A felmérés néhány pozitív eredményével kapcsolatosan John Dalli, európai uniós biztos megjegyezte: „Bíztatóan hat rám, hogy a polgárok széles köre támogatja a dohányzásellenes intézkedéseinket. Megnyugtató továbbá az is, hogy a dohányfüstnek kitett emberek aránya lényegesen csökkent. Ez azt mutatja, hogy a nyilvános helyeken való dohányzásra vonatkozó szigorú rendelkezések és a dohányzásról való lemondás előnyeiről szóló tájékoztató tevékenységek – mint például a „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű uniós kampány – eredményesek voltak.

dr. Mucsi János
Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért, elnök

Az európai polgárok dohányzáshoz való hozzáállását feltáró uniós felmérés megállapításai a következők voltak:

  • A naponta elszívott cigaretták száma 14,2, ami az előző, 2009-es felmérés eredményéhez (14,4 cigaretta/nap) képest enyhe csökkenést jelent.
  • Az uniós lakosság fele sosem dohányzott: ez az arány az elmúlt három év folyamán változatlan maradt.
  • A jelenlegi dohányosok 61%-a már megpróbált leszokni a dohányzásról, öt közül egy a felmérést megelőző évben.
  • Noha az éttermekben és bárokban a dohányfüstnek kitett emberek aránya 17%-kal csökkent, az uniós polgárok 14%-a mégis arról számolt be, hogy az elmúlt 6 hónapban éttermekben ki volt téve a dohányfüstnek, 28%-uk pedig kávézókban vagy bárokban.
  • Az uniós polgárok 73%-a támogatja az illegális cigarettakereskedelem visszaszorítását célzó biztonsági intézkedések bevezetését, még akkor is, ha ennek következtében a cigaretták drágábbak lennének.
  • Az EU-ban a dohányosok és volt dohányosok 33%-a állítja, hogy a dohánytermékek csomagolásán feltüntetett egészségügyi figyelmeztetések befolyásolják/befolyásolták a dohányzással szembeni hozzáállását és magatartását.

Előzmények

A dohányzás az elkerülhető halált okozó tényezők közül a legelső az Európai Unióban. Évente az Unióban 700.000 idő előtti elhalálozáshoz vezet.

A dohányfogyasztás Európa-szerte való visszaszorítására a Bizottság továbbra is átfogó dohányzásellenes politikát folytat.

Mechanizmusok, tevékenységek és kezdeményezések széles köre, beleértve a dohányzás elleni jogszabályokat, valamint a megelőzést és a leszokást segítő tevékenységeket, a dohányzásellenes politika fenntartását és erősítését szolgálja.

A dohánytermékekről szóló 2001-es irányelv felülvizsgálata jelenleg zajlik; a Bizottság 2012 második felében szándékozik benyújtani erre vonatkozó javaslatát. Az EU mellett valamennyi tagállam ratifikálta a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményét, amely 2005. februárjában lépett hatályba.

A dohányfüstmentes környezetről szóló tanácsi ajánlás, amelyet 2009-ben fogadtak el, arra kérte fel a tagállamokat, hogy az állampolgáraikat a zárt légterű nyilvános helyeken, munkahelyeken és tömegközlekedési eszközökön a dohányfüsttől védő jogszabályokat fogadjanak el és hajtsanak végre. Az ajánlás a dohányzásellenes törvények szigorítására is tartalmaz felhívást, a gyermekek védelmét, a dohányzásról való leszokás támogatását és figyelmeztető piktogrammok cigarettacsomagokon való elhelyezését elősegítő intézkedések bevezetésével.

Tájékoztató kampánya részeként a Bizottság 2011-ben útjára indította „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű kampányát. A kampány új szakaszába ért, az első év sikereire alapozva. Most egy átdolgozott program követi azt az eredeti stratégiát, amely szerint a „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampány célja, hogy változtasson a dohányzáshoz való hozzáálláson mégpedig úgy, hogy a dohányzáshoz fűződő negatív egészségügyi következményekről áthelyezi a hangsúlyt a leszokással járó pozitív előnyökre, ezáltal motiválva a dohányosokat szerte Európában a dohányzásról való leszokásra.

További információk:
Dohányzás Fókuszpont: http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/aktualitasok
Eurobarométer: http://ec.europa.eu/health/eurobarometers/index_en.htm
A dohányzáspolitika weboldala: http://ec.europa.eu/health/eurobarometers/index_en.htm
A volt dohányosok megállíthatatlanok kampány: http://www.exsmokers.eu/

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...