Nyomtatás

Rendkívüli esemény - Betörés 3 dohányzásellenes népegészségügyi civil szervezet brüsszeli székhelyére

Írta: szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A betörés nem fogja eltéríteni az EPHA-t, hogy folytassa az európai népegészségügyi közösség képviseletét!

2012. október 18-án (csütörtök) hajnalban, 2:00 és 4:00 óra között betörés történt három dohányzáselleni civil szervezet brüsszeli székhelyére (Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA), Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS), Dohányzásmentes Partnerség (SFP). Mindhárom szervezet ugyanabban az épületben található, és jóllehet a betörés érintett egy, szintén az épületben található ügyvédi irodát – ahol nem okoztak nagyobb kárt – „csupán” a három civil szervezet irodáit forgatták fel ismeretlenek.

Az erőszakos behatolás során az egyik civil szervezet irodája előtti teraszt védő biztonsági berendezést hatástalanították, és amikor a másik irodában felszerelt riasztó értesítette a rendőrséget, a fél óra múlva kiérkező rendőrök már nem találták az elkövetőket a helyszínen. Az anyagi kár jelentős, és a betörők számos, a népegészségügyi szakpolitikákkal folalkozó személyek – köztük egy vezető beosztású személy – személyi számítógépeit vitték el, rajtuk értékes adatokkal. A rendőrségi vizsgálat még nem zárult le, de a betörés körülményei rendkívül jól szervezett, helyismerettel rendelkező, célzottan végrehajtott, professzionális támadást valószínűsítenek.

A fenti eseményre pár nappal azután került sor, hogy 2012. október 16-án az Európai Bizottság népegészségügyért felelős biztosa, John Dalli lemondásra kényszerült, mivel az Európai Csaláselleni Hivatal (OLAF) máig nem tisztázott körülmények között, egy, nyilvánosságra nem hozott jelentésre alapozva azzal vádolta, hogy tudott egy, a dohánytermékekre vonatkozó új, tervezett jogszabályra vonatkozó korrupciügyanús eseményről. Sokan összefüggést vélnek felfedezni a biztos lemondása – amely tovább késleltetheti a dohánytermékekre vonatkozó irányelv felülvizsgálatára vonatkozó bizottsági javaslat előterjesztését – és a dohányzásellenes civil szervezetekhez történt betörés között. Még nem áll rendelkezésre elegendő információ alapos következtetések levonásához, azonban az EPHA továbbra is eltökélten képviseli az európai népegészségügyi közösség érdekeit, és fenntartja korábbi álláspontját, miszerint a dohánytermékekre vonatkozóan szigorúbb, a döntéshozatal folyamatát illetően pedig átláthatóbb szabályozás szükséges.

Massay-Kosubek Zoltán, az EPHA magyar alkalmazottja, aki először szembesült a betörés tényével, az európai ügyekkel foglalkozó, nyilvános blogjában arra hívja fel az európai közvélemény figyelmét, hogy jóllehet rendkívül fontos az európai döntéshozatal, és annak befolyásolása az európai polgárok szempontjából,  azonban az érvek és ellenérvek ütköztetésén messze túlmenő, ilyen eszközök használata  egyszerűen elfogadhatatlan és ez aggodalmat ébreszthet nemcsak a népegészségügyi közösség tagjaiban, hanem az európai döntéshozókban is.