Nyomtatás

Elindult a „Szokj le a Barçával” kampány

Írta: szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

ex smokers logoDecember elsejétől az európai dohányosok a Barça segítségét is igénybe vehetik a leszokáshoz, hiszen egy egyedülálló közegészségügyi program veszi kezdetét.

Az Európai Bizottság és az FC Barcelona közös kezdeményezéseként létrejött kampány egyedülálló, tudományos alapú megközelítéssel segít végleg leszokni a dohányzásról mindazoknak, akik szeretik az életet, a Barçát és a futballt.

Az Európai Bizottság által „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezéssel az elmúlt két évben az Unió 27 tagállamában sikeresen megvalósított kampány legújabb eleme a „Quit Smoking with Barça” kampány (quitsmokingwithbarca.eu), amelynek fő eszköze az „FCB iCoach”, egy ingyenes, célzott internetes eszköz és mobilalkalmazás, amelynek segítségével közvetlenül a Barça játékosaitól, edzőitől és szakembereitől kapunk testreszabott tanácsokat és támogatást.

Ez a sportklub és az Európai Bizottság között létrejött, példa nélküli partnerség „A volt dohányosok megállíthatatlanok” (exsmokers.eu) kampány sikerére és a Barça sok milliónyi szurkolójának támogatására építve a 140 millió európai dohányos közül még többeknek segíthet a végleges leszokásban.

A „Quit Smoking with Barça” kampány központi eszköze az FCB iCoach – egy személyre szabott egészségügyi tanácsadó program. A dohányosnak a regisztráció során egy rövid kérdőívet kell kitöltenie, amellyel megállapítható, hogy milyen típusú tanácsadásra van szüksége a leszokáshoz. A válaszok alapján a válaszadó személyre szabott tippeket, tájékoztatást és ösztönzést kap közvetlenül a Barça játékosaitól, edzőitől és szakembereitől. A tanácsadók között található a klub négy csapatkapitánya: Carles Puyol, Andres Iniesta, Victor Valdes és Xavi, valamint Sandro Rosell elnök, Tito Villanova edző, Guilermo Amor és a klub más szakértői.

stripes video play en

Sandro Rosell, az FC Barcelona elnöke a Barça La Liga-beli, Athletic Bilbao elleni mérkőzése előtt a Camp Nou stadionban tartott sajtótájékoztatón arra biztatta Európa futballszurkolóit, hogy csatlakozzanak a kampányhoz: „A Barçának vannak a legjobb szurkolói a világon, mi pedig gondoskodni szeretnénk róluk. A mottónk – „több mint egy klub” – azt jelenti, hogy olyan filozófiát vallunk, amelynek tevékenységünk minden területén meg kell nyilvánulnia. Mindig a társadalmi felelősség jegyében cselekszünk, és ennek egy újabb módja, hogy az Európai Bizottság mellé állunk és elindítjuk a „Quit Smoking with Barça” kampányt. Létesítményeink és stadionunk füstmentessé tétele fontos mérföldkő volt, a következő pedig a mai nap – az FCB iCoach elindítása. Amikor valaki feliratkozik az FCB iCoach programra, az egész klub támogatást fog nyújtani minden lépéséhez, és a klub munkatársai szakértő tudásuk átadásával segítenek neki a dohányzásról való végleges leszokásban. Szeretnénk, ha minden dohányos elgondolkodna a leszokáson. Ha valaki vállalja, hogy megpróbálja, mi vállaljuk, hogy mindvégig mellette állunk majd a füstmentes élete felé vezető úton. Sosem volt alkalmasabb az idő a leszokásra, mint most.”

Paola Testori Coggi, az Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóságának főigazgatója szerint az Európai Bizottság és a Barça közös munkájának legfőbb katalizátora az emberek egészségnek védelme iránti közös elkötelezettségük volt: „Büszke vagyok arra, hogy itt lehetek ma és bejelenthetem az Európai Bizottság füstmentes Európa megvalósítását célzó küldetésének következő szakaszát. Örömmel tölt el, hogy díjnyertes „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampányunk egy ilyen világszinten nagy hírnévnek örvendő sportegyesülettel való együttműködéshez vezetett. Jelenleg közel 300 ezer európai próbál leszokni a dohányzásról. Reményeink szerint a dohányzásellenes kezdeményezések terén való széles körű jártasságunkból származó tapasztalatok, eszközök és tanulságok a Barça hírnevével együtt még több embert ösztönözhetnek arra, hogy füstmentes életet éljenek.”

Szurkolói támogatás

Kampányindító lépésként 11 Barça-szurkolót választottunk ki különböző uniós országokból, akik nemzetükből elsőként iratkozhatnak fel az FCB iCoach programjára. A „Quit Smoking with Barça” kampányban kiválasztott 11 szurkoló a Barça–Bilbao mérkőzés díszvendége volt, ahol egy kampányzászlót vittek a pályára, miközben a közönség egy videót láthatott a stadionban, amellyel a Camp Nou-ban jelen lévő dohányosokat a kampányhoz való csatlakozásra biztatták.

Büszkeséggel telve, hogy ő az első Barça-szurkoló, aki feliratkozik az FCB iCoach programra, Michal elmondta: „Annyira izgalmas és annyi ösztönzést ad, hogy a kampány részese lehetek! Imádom a Barçát, így óriási megtiszteltetés számomra, hogy a kampány és az országom nagyköveteként itt lehetek ma. Tudom, hogy a dohányzásról való leszokás az egyik legkeményebb dolog, számtalanszor megpróbáltam már, de kevés sikerrel. Remélem, hogy ezúttal végleg sikerül. Az a tudat, hogy a példaképeim támogatnak, döntő lehet abban, hogy meg tudjam valósítani a kitűzött célt, és füstmentes életet élhessek.”

A „Quit Smoking with Barça” kampánnyal és az FCB iCoach programmal kapcsolatos további információkért látogasson el a www.quitsmokingwithbarca.eu oldalra.

További információk:

A „Quit Smoking with Barça” kampány
http://www.quitsmokingwithbarca.eu
„A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampány
http://www.exsmokers.eu
Az FC Barcelona hivatalos honlapja
http://www.fcbarcelona.com