Nyomtatás

Az e-cigaretta forgalmazását is korlátozni fogják

Írta: mti Dátum: . Rovat: Hírek

e-cigiAz elektromos cigaretta piacának szabályozására készül az Európai Bizottság, a tervek szerint a termékek többségét csak gyógyszertárban lehet majd árusítani – írta kedden a Berliner Zeitung.

A brüsszeli bizottság a német lap megkeresésére közölte, hogy az elektromos cigarettákra ki kell terjeszteni a leszokást segítő egyéb nikotintartalmú készítményekre vonatkozó szabályokat. Ennek alapján a termékek forgalmazását egészségügyi hatósági engedélyhez kötik, és bizonyos nikotintartalom felett orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszernek minősítik.


A bizottsági tervek szerint a továbbra is szabadon forgalmazható elektromos cigarettákban használt patronokban a nikotintartalom nem haladhatja meg a 2 milligrammot, a patronokban használt folyadékban pedig a milliliterenkénti 4 milligrammot – írta a Berliner Zeitung.

A lap szerint a jelenleg használt termékek nikotintartalma a határérték többszöröse. A bizottsági szabályozás gyakorlatilag tiltást jelent, ami a kívánt hatással ellentétes következményekkel járhat – vélekedett az e-cigaretták forgalmazásában érdekelt cégeket összefogó IG-ED egyesület szóvivője, aki szerint a brüsszeli regula miatt sokan visszatérhetnek a dohányzáshoz. „Az EU halálra védelmezi a polgárokat” – jegyezte meg.


Érdekesség, hogy közel 50 év után újra dohánytermék hirdetése látható a brit televízióban, ugyanis az elektromos cigaretták piacának két legnagyobb szereplője, az E-Lites és a Skycig egyszerre jelentkezik reklámszpottal e hét folyamán.

A McCann Central 14 hónapon keresztül dolgozott a reklámon, eközben végig szorosan együttműködtek a Clearcast televíziós reklámokat jóváhagyó, nem kormányzati testülettel, teljes sikerrel: a reklám során senkit nem látni dohányozni, és nem hangzik el az sem, hogy az elektromos cigaretta jót tesz az egészségnek.

A Skycig reklámja sem az igényessége miatt lesz sokáig a köztudatban (viccelünk, egyáltalán nem lesz ott egy pillanatig se), a szpot láthatóan a fiatalokra gyúr, bmx-ezés, taxizás, bulizás, vonatozás, mind jó alkalom arra, hogy glicerinben oldott nikotint szipákoljunk.

Ugyanakkor a füstmentes fórum (Forum Rauchfrei) elnevezésű civil szervezet üdvözölte a kezdeményezést. A szervezet szerint indokolt a fellépés az e-cigaretta ellen, mert az egyre inkább terjedő eszköz ismét „szalonképessé” tette a füstölést, használata pedig „kapudrog hatást” válthat ki, vagyis megnyithatja az utat a dohányzás felé, ráadásul nem ismertek az egészségügyi kockázatai – ismertette a berlini lap a szervezet álláspontját.


Németországban jelenleg nagyjából 2 millióan használnak elektromos cigarettát. A dohányzás visszaszorulóban van, a német statisztikai hivatal hétfőn megjelent adatai szerint tavaly évtizedes mélypontra csökkent a cigarettaforgalom, összesen 82,4 milliárd szál cigarettát értékesítettek, ami 6 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, és a legalacsonyabb szám Németország újraegyesítése óta. A kimutatás szerint a szivarok és szivarkák forgalma is csökkent 2012-ben.


MTI