Nyomtatás

Szocsi 2014 - Valujev: dohányzás helyett mozogjunk a téli olimpia idején!

Írta: mti Dátum: . Rovat: Hírek

Nyikolaj Valujev, a profi nehézsúlyú bokszolóból lett orosz parlamenti képviselő arra szólított fel szerdán Szocsiban, hogy az emberek a téli olimpia idején ne dohányozzanak, hanem inkább mozogjanak.

A profi ökölvívóként Keleti Szörnyetegnek és Orosz Óriásnak is nevezett sportoló, aki első oroszként szerezte meg 2005-ben Boksz Világszövetség (WBA) nehézsúlyú világbajnoki címét, a politika mellett sporttal is foglalkozik. Ő az orosz jéglabdaszövetség alelnöke.

Valujevről...

Magassága: 213 cm
Tömege: 145–150 kg
Cipőmérete: 52
Valujev hatalmas méreteit az agyalapi mirigy növekedési hormonja túlműködésének köszönheti. Ezt a betegséget orvosi néven óriásnövésnek (gigantizmus), illetve felnőttkorban akromegáliának hívják. Valujev már gyerekkorában is magas volt. Növekedési hormonja azonban felnőttként is túltermelődött nála, erre utal torzult arca. Gyerekeknél ugyanis a csont növekedési zónái még nem záródnak le, így a gyermekek csontja képes nyúlni. Felnőttként azonban a csontvégek lezáródása után a csontok képtelenek tovább nyúlni, ezért növekedési hormon túltermelődése esetén csontdeformáció jelentkezik. A betegségre jellemző a lassú, nehézkes, mondhatni "lomha" mozgás. Primo Carnerához hasonlóan Valujev boksztudását is sok kritika érte, de kritikusai közül kevesen tudhatják, mit is jelent ilyen óriási testtel élni.
2005. december 17-től – 2007. április 14-ig volt a WBA nehézsúlyú bajnoka.
1993. október 15-én lépett először szorítóba Berlinben profi ökölvívóként. Igazi profi pályafutása 1996-ban indult, akkor még az Universum Box Promotion támogatásával.
2011 decemberében, 38 éves korában bejelentette visszavonulását.

Valujev bejelentette, hogy szerepelni fog a játékok pénteki ünnepélyes megnyitóján. Szerződése nem engedi, ezért nem mondhatta el, mi lesz a feladata, azt azonban elárulta, hogy tetszik neki a szerep. "Amúgy nem szoktam olyasmit csinálni, ami nem tetszik" - tette hozzá.

A hatalmas termetű, jó humoráról ismert, egy neves orosz mobilszolgáltató reklámjában is szereplő sportember-politikus szerint az olimpia újabb lépés az egészséges életmód felé, ezért kéri, hogy az emberek legalább a játékok idején ne dohányozzanak.

A szocsi téli olimpia nyitóünnepségről eddig nem szivárogtak ki részletek, és Vitalij Mutko orosz sportminiszter is csak annyit mondott a tájékoztatóján, hogy a ceremónia lenyűgöző lesz. Örömmel nyugtázta, hogy sem a műsorban résztvevők, sem a próbákon járt szurkolók nem tettek közzé felvételeket a műsorról az interneten, és így a ceremónia meglepetés lesz a világ számára. A rendezvény közép-európai idő szerint 17 óra 14 perckor kezdődik.

MTI