Kortársaik tudják megvédeni fiataljainkat a dohányzástól A tinédzserek viszont sokkal jobban hallgatnak társaikra, mint a felnőttekre, legyen az szülő, tanár vagy orvos – fejtette ki dr. Simon Tamás, a SE Közegészségtani Intézetének professzora, az Amerikai Magyar Orvosszövetség (AMOSZ) Budapesten tartott kongresszusán.

A felnőtt dohányosok 90%-a 18 éves kora előtt szokik rá a cigarettára. A tizenéves korban végzett dohányzásprevenció tehát kiemelt jelentőséggel bír. A tinédzserek viszont sokkal jobban hallgatnak társaikra, mint a felnőttekre, legyen az szülő, tanár vagy orvos. A fiatalkori egészségmegőrzés leghatékonyabb módszerének ma a kortárssegítést tartjuk. – fejtette ki dr. Simon Tamás, a SE Közegészségtani Intézetének professzora. Intézetükben az elmúlt 20 évben mintegy 2000 orvostanhallgatót képeztek ki kortárssegítőnek, akik az ország 76 városában több mint 8000 középiskolás diákot készítettek fel a kortárssegítő tevékenységre. A kortárssegítők a dohányzásmegelőzésen kívül az alkohol és a drogok, valamint a szexuális problémák elleni küzdelemben is kedvezően befolyásolhatják a fiatalokat.

A megelőzésre sokkal nagyobb gondot és pénzt kell fordítani. Az igazi célnak ugyanis nem a betegség, azaz a dohányzás keserves gyógyításának kellene lennie, hanem a fiatalkori dohányzás megelőzését kellene elérnünk. Iskolai prevenciós programokra és jelentős, központilag szervezett, illetve finanszírozott médiatevékenységre van szükség – erősítette meg dr. Kovács Gábor, országos tüdőgyógyász szakfőorvos.

Minden második függő dohányos a vártnál korábban veszíti életét valamilyen, a dohányzásával összefüggő betegségben. A dohányzás ellen csak a legszélesebb körű összefogással érhetünk el eredményt. Magyarország is aláírta – emelte ki Geoffrey T. Fong, a kanadai Waterloo Egyetem Rákkutatási Intézetének a professzora.

Az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményét Magyarország is aláírta, amely szerint

  • Növelni kell a dohánytermékeken elhelyezett figyelmeztetések méretét, célszerű kötelezővé tenni a központilag megadott elrettentő képek elhelyezését is.
  • Be kell tiltani a félrevezető csomagolási technikákat (hosszú, vékony doboz, „light” elnevezés, a nőket és a fiatalokat célzó formák és színek alkalmazása stb.)
  • Teljesen meg kell szüntetni a dohánytermékek reklámozását, valamint a dohányipar promóciós és szponzorációs tevékenységét.
  • Biztosítani kell a dohányos és nemdohányos emberek számára egyaránt a dohányfüstmentes környezetet.
  • Emelni kell a dohánytermékek adójának a mértékét a kereslet csökkentése érdekében.
  • Segíteni kell a leszokást, és támogatni a függőség kezelését.
  • A dohányzás és a dohányfüst elleni harcban erősíteni kell a kommunikációnkat. El kell oszlatnunk a tévhiteket, és általánosan elfogadottá, követendővé kell tennünk a nemdohányzó életformát.

Kizárólag az össznemzeti szinten meghozott intézkedésektől várható eredmény. Az egyes jogszabályokat nem elég meghozni, azok betartásáról, illetve betartatásáról is gondoskodni kell. Amennyiben a jelenlegi állapot maradna fenn, abban az esetben a dohányzás miatti összevont halálozás a 2000 évi 70 millió főről 2025-re 220 millió főre, 2050-re pedig 520 millió főre emelkedne. Azaz a XXI. század első negyedében 150 millióan, a második negyedében pedig már 300 millióan fognak idő előtt meghalni a dohányzás miatt.

Ha gyorsan meghozzák a kellően szigorú törvényeket az egyes országok, és gondoskodnak azok betartásáról is, akkor évente több millió ember életét lehetne megmenteni a Földön – hangsúlyozta Fong professzor.

Kutatási csereprogram a magyar orvosi egyetemek és a Roswell Park Rákkutatási Központ között.

Az Amerikai Magyar Orvos Szövetség közreműködésének köszönhetően együttműködési szerződést kötött a 4 magyar orvosi egyetem a buffaloi Roswell Park Rákkutató Központtal. A csereprogram keretében egyetemi hallgatók és kutatók vehetnek részt a világ első, kizárólag rákkutatással foglalkozó intézetének munkájában.

Az elmúlt években több mint 200 magyar orvostanhallgató és orvos végezhetett tudományos munkát az AMOSZ támogatásával az Egyesült Államokban. A szigorú pályázati rendszerben a legjobb eredményt elérő személyek részesülnek a tengerentúli életüket lehetővé tevő ösztöndíjban. Az ösztöndíj elnyerésének feltétele, hogy a munka elvégzését követően legalább 3 évig minden nyertes pályázónak Magyarországon kell folytatnia a már megkezdett orvosi vagy kutatói tevékenységét.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...

Videók