Nyomtatás

Ne gyújts rá! Világnap - A dohányzás egy gyógyítható betegség (lehetne)

Írta: LEBE.hu / SZDV.hu. Rovat: Sajtóközlemények

stopsmoking 40876918A Ne Gyújts Rá! Világnapon közel 4 évtizede arra kérjük a dohányosokat, hogy ezen a napon ne gyújtsanak rá, és ha ez sikerült, akkor másnap és később se nyúljanak ismét a cigarettához.

Magyarország az elmúlt 2 évben Európa élvonalához csatlakozott a dohányzást korlátozó törvényekkel.
Ebben az évben már nem lehetett rágyújtani a zárt közterületeken, hamarosan megjelennek a cigarettás dobozokon a nagy méretű képes figyelmeztetések, és száműzik a dohánytermékek árusítását a bevásárlóközpontok és a kisebb boltok pénztáraitól az erre specializálódó üzletek felé. Ezek mellett jelentősen emelkedett a dohánytermékek ára.

A dohányosok túlnyomó többsége (a felnőtt magyar lakosság 30%-a) mindennap dohányzik, és a függősége az oka annak, amiért nem tudja letenni a cigarettát. Magyarországon minden hatodik ember, azaz a dohányosok fele éppen a dohányzás miatt kialakuló betegségben veszíti el az életét.

Ma már rendelkezésünkre állnak hatékony, a leszokást segítő gyógyszerek. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetésével európai szintű szakmai irányelvek szerint kiképzett orvosok és egészségügyi szakdolgozók állnak készen országszerte, hogy segítsék a leszokásban a dohányosokat.
OEP-finanszírozás hiányában azonban sehol az országban nem folyik hivatalos leszokást támogató rendelés, vagy legalábbis sehol sem számolják azt el az egészségügyi intézmények az OEP felé.
A mindenkori kormányzati szervek és az OEP képviselői pénzhiányra hivatkoznak, amikor a leszokást támogató kezelések OEP-finanszírozása szóba kerül.

A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) a dohánytermékek árába beépítendő 1%-os áremelést javasol akár egészségügyi termékdíjként, akár egyszerű adóemelésként, amely megfizetésével a dohányosok saját maguk teremthetnék meg – ha hagynák nekik – a leszokásukat támogató orvosi kezelések anyagi fedezetét – mondta dr. Mucsi János, az SZDV elnöke.
Az Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózata által szervezett, és a függőségek által halmozottan sújtott sérülékeny családokról szóló konferenciához csatlakozva, valamint a Ne Gyújts Rá! Világnap alkalmából ingyenes légzésfunkciós szűréssel, szénmonoxid méréssel, illetve leszokást támogató tanácsadással hívjuk fel a politikusok figyelmét a dohányzásra, mint gyógyítható betegségre.
Szakértőink 2012. november 15-én (csütörtökön) a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület által 9:30 és 16 óra között az Emberi Erőforrások Minisztériumában (1051 Budapest, Arany János u. 6-8.) az ott dolgozók és a konferencia résztvevői részére szervezett egészségnapon mérik az egészségüggyel foglalkozó politikusok és munkatársaik légzésfunkcióját, és segítenek a leszokni akaró dohányosoknak.

Budapest, 2012. november 15.

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász szakorvos
az SZDV elnöke, a LÉBE elnökségi tagja
tel.:70/7735-946, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Háttérinformáció

A dohányzásfüggőség egy olyan betegség, amely akkor okoz panaszt, ha a beteg ne jut hozzá a drogjához, azaz nem gyújthat rá egy cigarettára.
A megvonási tünetek olyan erősek, hogy a leszokási kísérleteknek alig 3%-a sikeres, ha a dohányos segítség igénybe vétele nélkül próbálkozik a leszokással.
A dohányosok 80%-a szeretne leszokni, és minden második dohányos minden évben megpróbálja letenni a cigarettát.
Mivel a leszokási próbálkozások a magukra utalt dohányosoknál csak nagyon ritkán sikeresek, ezért a dohányzás szövődményeként olyan halálos betegségek alakulnak ki mint a szívinfarktus, az agyvérzés, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) vagy a különböző daganatos betegségek (tüdőrák, gégerák, szájüregi rákok, hasnyálmirigy-, vastagbél-, vese- vagy hólyagrák)
A már meghozott kormányzati intézkedések várhatóan 1-2 éven belül jelentősen csökkentik a szívinfarktus miatti halálozást, és hosszútávon segítenek megelőzni, hogy fiataljaink rászokjanak a dohányzásra.
A széles körben hozzáférhető és jól működő, ingyenes leszokást támogató rendelések hiányában éppen a leginkább kiszolgáltatott függő dohányosok, a dohányzásfüggőségben szenvedő betegek szenvednek a legtöbbet. A leszokást támogató kezelés a legköltséghatékonyabb kezelés, hiszen nem igényel drága műszereket, a gyógyításhoz, a nikotinfüggőség megszűntetéséhez szükséges gyógyszeres kezelés hatékonysága 2 héten belül kiderül, és maga a gyógyszeres kezelés 3-6 hónapnál nem tart tovább.
A nemzetközi „Ne gyújts rá”-mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják. A mozgalom 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára. Célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a cigarettázók nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire. Az idei világnap témája a dohányzási szokások, illetve a dohányzás okozta társadalmi terhek ismertetése.

A 17 éven felüli felnőtt lakosság körében végzett kutatás legfontosabb eredményei:
-    2012-ben a felnőtt lakosság közel 30%-a tartozik a naponta dohányzók, 70%-a pedig a nemdohányzók körébe. Az alkalmi dohányosok aránya elhanyagolható, mindössze 1%.
-    Az elszívott cigaretták száma közel 8%-kal csökkent 2009 óta. A gyári és sodort cigaretták aránya jelentősen megváltozott: 2012-ben a sodort cigaretták száma majdnem a duplájára növekedett, elérte az elszívott cigaretták mennyiségének egyharmadát.
-    A dohányosok kétharmada (66%) gyújt rá a saját otthonában. A nemdohányzók 12%-a szív be dohányfüstöt otthon is.
A kutatásról bővebb információk elérhetők az OEFI Dohányzás Fókuszpont honlapján: http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/sites/default/files/17_evnel_idosebb_lakossag_dohanyzas_felmeres_honlapra_20120912.pdf

A 13-15 éves fiatalok dohányzási szokásait vizsgáló kutatás (Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés - Global Youth Tobacco Survey: GYTS) eddigi három fordulójának (2003, 2008, 2012) összevetéséből származó legfontosabb eredmények:
-    A dohányzást kipróbálók aránya a fiúk-lányok összességét tekintve 66%-ról 58%-ra, majd 56%-ra, a cigarettázók aránya 28%-ról 23%-ra, majd 27%-ra változott.
-    A dohányzók 71%-át majd 52%-át és 2012-ben, 42%-át utasították vissza dohánytermék vásárlása közben életkora miatt.
-    Azok aránya, akik olyan háztartásban élnek, ahol az ő jelenlétükben dohányoznak 84%-ról 43%-ra csökkent majd 44%-ra nőtt, otthonán kívül dohányfüstnek kitettek aránya pedig 93%-ról 73%-ra majd 70%-ra csökkent.
A kutatásról bővebb információk elérhetők az OEFI Dohányzás Fókuszpont honlapján:
http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/hazai-es-kulfoldi-adatok-tanulmanyok

A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatályba lépése kapcsán aktuálissá vált az is, hogy a lehető legpontosabban ismerjük a dohányzás által okozott gazdasági kár nagyságát, összevetve azt a legfrissebb dohányzási szokásokra vonatkozó adatokkal. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2012 májusában készített elemzést ezzel kapcsolatosan „A dohányzás társadalmi terhei Magyarországon” címmel. A kutatás és az annak felhasználásával készült elemzés főbb megállapításai:
-    2010-ben 20.470 ember halt meg Magyarországon dohányzás következtében, ami az összes halálozás egyhatodát (16%) tette ki. Férfiak esetében az összes halálozás közel negyede (23%), nőknél a tizede (9%) volt a dohányzás következménye.
-    A magyarországi dohányzás miatt fellépő, egyéni és állami összes kiadás illetve bevétel szaldója 80 milliárd forint veszteség volt 2010-ben.
A kutatás főbb megállapításai és módszertana elérhetők az OEFI Dohányzás Fókuszpont honlapján: http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/sites/default/files/dohanyzas_tarsadalmi_terhe_OEFI_2012_.pdf
http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/sites/default/files/dohanyzas_tarsadalmi_terhe_OEFI_modszertan_20120917.pdf

2012-ben megalakult az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ, ahol képzett pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást a 06 80 44 20 44 telefonszámon, ami ingyenesen hívható az év minden napján 0-24 óra között.