Nyomtatás

A dohányzás abbahagyásának támogatása

Írta: szdv.hu. Rovat: Szakmai anyagok

A fejlett ipari országokban – köztük Magyarországon is – a dohányzás a legjelentősebb kiküszöbölhető egészségi ártalom. Számos magas morbiditással és mortalitással járó, népegészségügyi szempontból fontos betegségnek bizonyítottan a dohányzás a kiváltó oka (a tüdő és  a szájüreg rosszindulatú daganatai, az idült elzáródásos  tüdőbetegség – COPD) vagy legfontosabb kockázati tényezője (szív-érrendszeri betegségek). Elsősorban a dohányzás okozta betegségek felelősek a magyar népesség kedvezőtlen egészségi állapotáért, aminek egyik jele az európai összehasonlításban alacsony átlagéletkor. Az évi 140.000 halálesetből legalább 28.000  összefüggésben van a dohányzással. Közülük minden második középkorú (fiatalabb 65 évesnél), ezek az emberek átlagosan 21 évet veszítettek el az életükből.

Nyomtatás

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a dohányzás leszokás támogatásáról

Írta: Megelőző Orvostani és Népegészségtani Szakmai Kollégium. Rovat: Szakmai anyagok

A dohányzás leszokás támogatás szakmai irányelvének a célja, hogy az elérhető legmagasabb szintű bizonyítékokkal alátámasztott, szisztematikusan kifejlesztett klinikai döntési ajánlások sorozatával segítse a szakembereket a legmegfelelőbb ellátás kiválasztásában, javítsa a gyógyító-megelőző munka minőségét, hatékonyságát és költség-hatékonyságát.

Nyomtatás

Dohányzásról leszokást segítő program: tapasztalatok, eredmények

Írta: Dr. Vadász Imre, Tüdőgyógyászat szaklap. Rovat: Szakmai anyagok

A tüdőgondozókban 1994 óta működik egységes protokoll alapján, egységes módszerek és dokumentáció alkalmazásával dohányzásról leszokást támogató program (3 hónapos aktív szakasz 7 tervezett vizittel, 9 hónapos követési szakasz, értékelés 12 hónap után – „leszokott", aki ekkor nem dohányzik).

Nyomtatás

Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés

Írta: Országos Egészségfejlesztési Intézet. Rovat: Szakmai anyagok

Világszerte ismert tény, hogy a dohányzásnak súlyos egészségkárosító hatása van. Ez az egyik vezető megelőzhető halálok a világon, a dohányzók egyharmadának-felének halálát ez a szenvedély okozza: 15 évvel korábban halnak meg ezek a dohányosok, jelentősen növelve ezzel a korai halálozás számarányait. A dohányzás a családokra pénzügyileg – az aktív munkával eltöltött évek kiesése miatt – is komoly terhet ró, az emberi szenvedésről nem is beszélve.

Nyomtatás

ODE Dohányzás Monitor 2006

Írta: ode.hu. Rovat: Szakmai anyagok

A Nemdohányzók Világnapja alkalmából hozza nyilvánosságra az Országos Dohányfüstmentes Egyesület a dohányzási szokások változásával és a dohányzás megítélésének alakulásával kapcsolatos Dohányzás Monitor 2006 jelentését, amely részletesen a www.ode.hu honlapon érhető el.