A fejlett ipari országokban – köztük Magyarországon is – a dohányzás a legjelentősebb kiküszöbölhető egészségi ártalom. Számos magas morbiditással és mortalitással járó, népegészségügyi szempontból fontos betegségnek bizonyítottan a dohányzás a kiváltó oka (a tüdő és  a szájüreg rosszindulatú daganatai, az idült elzáródásos  tüdőbetegség – COPD) vagy legfontosabb kockázati tényezője (szív-érrendszeri betegségek). Elsősorban a dohányzás okozta betegségek felelősek a magyar népesség kedvezőtlen egészségi állapotáért, aminek egyik jele az európai összehasonlításban alacsony átlagéletkor. Az évi 140.000 halálesetből legalább 28.000  összefüggésben van a dohányzással. Közülük minden második középkorú (fiatalabb 65 évesnél), ezek az emberek átlagosan 21 évet veszítettek el az életükből.

Javaslat a NET 2009. évi munkatervéhez

A magyar népesség dohányzási szokásai nagyon kedvezőtlenek. Évente több mint 20 milliárd szál cigarettát adnak el Magyarországon. A 14 éven felüliek mintegy egyharmada (34%) rendszeresen cigarettázik, a dohányzás megkezdése egyre fiatalabb életkorban történik (a 30 évesnél fiatalabb dohányosok 70%-a 16 éves kora előtt kezdett el dohányozni), egyre több nő dohányzik (a mindkét nemhez tartozó 18 éves korú fiatalok csaknem fele rendszeresen dohányzik). A 14 évesnél idősebbek egy főre eső cigarettafogyasztása évi 2600 darab.

A dohányosok 42%-a le szeretne szokni a dohányzásról, 80%-uk legalább egyszer már meg is próbálta letenni a cigarettát. Azoknak az aránya, akiknek ez már sikerült a 14 évesnél idősebbek 18%-a.

A dohányzás abbahagyása már rövid idő alatt kedvezően befolyásolja a morbiditást és a mortalitást, javítja a lakosság egészségi állapotát (pl. a dohányzás abbahagyásának hatására a halálos szívinfarktus előfordulása egy éven belül csaknem felére csökken). A „spontán” leszokottak aránya 1% alatt van, de külföldi tapasztalatok szerint a dohányzás abbahagyásához nyújtott orvosi segítség többszörösére növeli a sikeres leszokási kísérletek arányát. Ugyancsak külföldi számítások szerint a dohányzás abbahagyásának elősegítése a legjobb költséghatékonyságú preventív eljárás.

A dohányzás abbahagyásához történő társadalmi szintű segítségnyújtás eredményességének alapfeltétele, hogy legyen erre a tevékenységre kiképzett és gyakorlattal rendelkező elegendő számú szakember (orvosok, egészségügyi szakdolgozók), a segítségnyújtásnak legyenek meg az intézményi keretei, a cigaretta elhagyását megkönnyítő készítmények széles körben könnyen elérhetők legyenek , a dohányosok kellő motivációt kapjanak a cigaretta elhagyásához és a közvélemény folyamatos és intenzív tájékoztatáshoz jusson a dohányzás abbahagyásához igénybe vehető segítségről.

Mindezek indokolttá teszik a dohányzás abbahagyását elősegítő rendszer kialakítását és folyamatos működésének fenntartását, ilyen tevékenységet végző intézmények létrehozását és működtetését,  a közvéleménynek a dohányzás következményeit és a leszokás előnyeit ismertető folyamatos és intenzív  tájékoztatását.

Az a javaslatom, hogy a dohányzás abbahagyásának elősegítésének kérdését a NET vegye fel 2009. évi munkatervébe. Amennyiben megbíznak vele, készséggel vállalom ennek a feladatnak a koordinálását.

Szentendre, 2009. február. 25,

Dr. Vadász Imre
Elnök
Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért

Videók