Nyomtatás

Országos tüdőrákszűrő program!

Írta: szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

hunchest tusorakszuro programÉvente mintegy másfél millió ember életét követeli a leggyakoribb daganatos betegség, a tüdőrák. Magyarország sajnos világelső a tüdőrák halálozás terén. A legveszélyeztetettebbek az ötven évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányzó emberek, férfiak és nők egyaránt.

A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő műtét. Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem műthető stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége világszerte a tüdőrákszűrő programnak.

Magyarországon is elkezdődött egy speciális tüdőrákszűrő program (HUNCHEST2), melynek egyik centruma az Országos Onkológiai Intézet. A tüdőrák korai kiszűrésére kevésbé alkalmas hagyományos tüdőszűréssel szemben, a program keretében végzett alacsony dózisú CT vizsgálattal lehetőség van a más módszerrel rejtve maradó elváltozásokat is kimutatni.

Kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő program

A kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő program keretében 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végzünk előzetes jelentkezés és időpont egyeztetést követően alacsony sugárterhelésű komputertomográfiával (CT-vel), történő szűrővizsgálatot.
A vizsgálat ingyenes.

A vizsgálat feltétele,

hogy Ön 50 évesnél idősebb, nincs (bármilyen) ismert daganatos betegsége, jelenleg is dohányos, vagy a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi 1 csomag cigarettát elszívott.

Pontos dohányzási szokásairól jelentkezésekor kollégánk fog érdeklődni. A szűrővizsgálat célja a tüdőrák korai felismerése. A felvételeket tapasztalt szakorvos elemzi. Betegség gyanúja esetén, amelyről haladéktalanul értesítjük az érintetteket, kontroll vizsgálatra, szükség esetén további kivizsgálásra kerülhet sor. Ha ötven évesnél idősebb, erős dohányos, vagy ötven évesnél idősebb erős dohányos rokona van, javasoljuk, hogy biztonságuk érdekében vegyék igénybe a kellemetlenséget nem okozó, káros következményekkel nem járó néhány perces vizsgálatot!

Ha az alacsony sugárdózisú CT vizsgálattal történő kibővített HUNCHEST tüdőrákszűrő vizsgálatra szeretne jelentkezni, munkanapokon 09:00-14:00 óra között hívja kollégánkat az Országos Onkológiai Intézetben, a +36-30-412-0153 telefonszámon.

Köszönjük érdeklődését! Várjuk a vizsgálatra!
Országos Onkológiai Intézet