A cigaretta napjaink talán legkárosabb és legtöbb áldozatot szedő élvezeti szere. A világon évente 10000 milliárd cigarettát gyártanak. Ma Magyarországon naponta mintegy 77, éves szinten pedig legalább 28000 ember hal meg a dohányzás káros következményei miatt. A dohányzó férfiak legalább 16, a dohányzó nők pedig legalább 19 évet veszítenek az életükből egészségtelen szokásuk miatt. Az esetek kétharmada a leginkább aktív korra tehető, azaz a 35-65 éves korosztályra, mely a társadalomnak is komoly gazdasági terhet jelent.

Korábban a dohányosok főként a férfiak köréből kerültek ki, napjainkban azonban sajnos egyre inkább növekszik a dohányzó nők száma. Annak ellenére, hogy hazánkban tilos a 18. életévüket még be nem töltött személyeknek a dohánytermékek árusítása, sok dohányos kamaszkorban, vagy fiatal felnőttkorban kezd el dohányozni. A világon a fiatal kamaszok mintegy 20%-a dohányzik, ami egy elképesztően magas arány.

A fiatalok különösen veszélyeztetettek, hiszen környezetük könnyen befolyásolja őket – sokszor csak azért gyújtanak rá, hogy ne lógjanak ki a társaságból – másrészt ők azok, akik leginkább ki vannak téve a passzív dohányzásnak. A magyar családok több mint fele dohányos család, az itt felnövő gyermek tüdeje középiskolás korára egy erős dohányos tüdejének képét mutathatja anélkül, hogy életében egyetlen szál cigarettát is elszívott volna.

A dohányzás számos daganat kialakulásáért felelős – mint a szájüreg-, gége-, nyelőcső-, hasnyálmirigy- és veserák –, okozhat légzőszervi megbetegedéseket, pl. a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), hörgőgyulladást, asztmát, de szoros összefüggésben áll a szív- érrendszeri megbetegedésekkel is. Növeli a szívinfarktus, az agyvérzés, a cukorbetegség esélyét, valamint felgyorsítja a szervezet öregedési folyamatait is. Árt az agynak, hiszen rontja a memóriát, a gondolkodási és tanulási képességeket. Nem beszélve olyan esztétikai ártalmakról, mint a megsárgult fogak és ujjak, valamint a dohányos ember ruházatából, használati tárgyaiból áradó füstszag.

A dohányzással összefüggő betegségek közül azonban az egyik legsúlyosabb a tüdőrák, ez okozza a halálozások több mint egyharmadát. Sokan nem is sejtik, hogy körülbelül 4000 különböző vegyület található meg a cigarettában, és amikor rágyújtanak, az ezekből származó füstöt belélegezve számos káros anyag rakódik le a tüdejükben. Míg egy egészséges ember tüdeje lazacszínű, a dohányos tüdeje fekete.

A dohányosok közel 70%-a szeretne leszokni káros szenvedélyéről, de mindössze csak 3%-uknak sikerül önerejükből. A dohányzásról nem könnyű leszokni, komoly testi és lelki próbatétel, ami az erős nikotinfüggőség miatt van így. Annak, aki le szeretne szokni a dohányzásról érdemes külső segítséget kérnie, hiszen a szakemberek által nyújtott támogatás, az azonos problémákkal küzdő sorstársaktól jött bátorító tanácsok mind nagymértékben elősegítik a leszokást.

Kérjen segítséget! Szokjon le a dohányzásról!

Videók