Dohányzásmentes Világnap 2013A Dohányzásmentes Világnap alkalmából az Európai Bizottság bejelentette a 2011-ben indított, a „Volt dohányosok megállíthatatlanok” kampány sikerét: ez idáig 380 ezren regisztráltak az iCoach programra, így megvalósulni látszik a cél, mely szerint 2013 év végéig félmillió dohányosnak kívánnak segítséget nyújtani a leszokáshoz.

Az iCoach leszokástámogató eszköz – amely már az EU 22 nyelvén érhető el mobil alkalmazás (app) formájában is - testre szabott tanácsokat nyújt a felhasználóknak a leszokás egyes fázisaiban. A népszerűsége a „Szokj le a Barçával” elnevezésű együttműködésnek is köszönhető, amely az Európai Bizottság és az FC Barcelona között jött létre 2012 decemberében. Az együttműködés kezdete óta 72.000 Barça rajongó felhasználója van az iCoach program „FCB iCoach” változatának, ahol a felhasználók közvetlenül a Barça játékosaitól, edzőitől és szakembereitől kapnak tanácsokat és támogatást. Az eszköz különböző verzióira (iCoach, iCoach App, FCB iCoach, FCB iCoach App) regisztráltak életkora 28–36 év között van, többségében férfiak a felhasználók (56-85%).

A magyarországi iCoach regisztrációk száma 12.740 (ebből 343-an az FCB iCoach használói), s ez a 12. legmagasabb regisztrációs szám a 27 EU-tagország közül. A regisztrációs szám azt jelenti, hogy a közel 3 millió magyarországi dohányosból minden 200. regisztrált iCoach felhasználó. Az aktuális statisztikai adatok szerint a magyarországi iCoach felhasználók között a leszokási arány eléri a 40%-ot. Ez az adat azt mutatja, hogy a felhasználók 40%-a tartotta magát leszokott dohányosnak három hónap elteltével.

„A program elsődleges célcsoportját képező fiatal felnőtt dohányosok túlnyomó többsége aktív internethasználó, ezért kiemelten fontos, hogy a weben olyan, magyarul is elérhető program álljon a rendelkezésükre, amely bizonyítottan hatékonyan tudja segíteni az aktív dohányosokat a leszokásban, a már nem dohányzókat pedig abban, hogy ne essenek vissza” – mondta dr. Mucsi János, gödöllői tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért elnöke, a kampány magyarországi civil szervezet partnere.

2013. május 31-én 10.00-17.00 óráig a Dohányzásmentes Világnap alkalmából a magyar kampányeseményre a Duna Plaza földszintjén lévő színpadon kerül sor, ahol a kampány stábja tanácsadást és légzésfunkció vizsgálatot, különféle szóróajándékokat kínál az érdeklődőknek.

Közvélemény-kutatás

A legtöbb dohányos az akaraterő hiányát említi kulcsfontosságúnak leszokásnál, sokan pedig az alkoholfogyasztást nem tudják elképzelni cigarettázás nélkül (Az Opinion Matters közvélemény-kutatása magyarországi dohányosokról 1004 fős mintán)

A projekt keretében 2012 márciusában sor került egy közvélemény-kutatásra az EU 27 tagországában, amely országokra lebontva kereste a választ néhány, a dohányzással és a leszokással kapcsolatos kérdésre. A magyarországi felmérésben 1004 fő vett részt, fele-fele arányban nők és férfiak. A válaszadók 17,6%-a 55 év feletti, 20,6%-a 54-45, 20,8%-a 35-44, 24,5%-a 25-34, 16,4%-a 18-24 éves volt. A megkérdezettek 37,4%-a aktív dohányos, 25%-a volt dohányos, míg 37,6%-uk sohasem dohányzott. A dohányosok átlagosan heti 70–140 szál cigarettát szívtak el.

A felmérés eredményei az alábbiakban olvashatók

A dohányosok 52,45%-a válaszolta, hogy a dohányzás akadályozza őket valamilyen tevékenység végzésben, 28%-uk saját egészsége miatt aggódott, 24,6%-ukat pedig a sportolásban akadályozza a dohányzás.
Megkérdezték azt is, hogy mikor a legnehezebb ellenállni a dohányzásnak. A válaszadók 36,7%-a válaszolta, hogy alkoholfogyasztás közben nehéz lemondani a cigarettáról, 26,9%-uk a társas érintkezések során válna meg nehezen a cigarettától, 26,2% viszont stresszhelyzetben tudna nehezen megválni a cigarettától. A kávé és/vagy tea mellett elszívott cigarettáról 24,8% tudna nehezen lemondani, míg a válaszadók 22,7%-ának a reggeli cigaretta kulcsfontosságú.

Leszokás esetén a válaszadók 56,8%-a nagyon büszke lenne magára, 35,5%-uk egészségesebbnek érezné magát és motivációt érezne egészsége megőrzésére. A megkérdezettek 25,1%-a vélte úgy, hogy dohányzás nélkül többet aggódna.
Arra a kérdésre, hogy a leszokáshoz milyen segítségre lenne szüksége, a válaszadók 68,5%-a az akaraterőt, 42,9%-uk a motivációt említette. Említésre került még a leszokás által elérhető egészségügyi előnyök (22,7%), a több pénz (25,9%).
A megkérdezettek 50,4%-a szeretne egy éven belül leszokni, és 29,6% még nem tudja, hogy le szeretne-e szokni egyáltalán, 10,1%-uk egyáltalán nem szeretne megválni a cigarettától.
Arra a kérdésre, hogy ki előtt nem dohányozna a legszívesebben, a megkérdezettek 66,5%-a azt válaszolta, hogy senki előtt nem titkolja, hogy dohányzik. Azok közül, aki titkolják, hogy dohányoznak, 52,4% a szülőket említette, 18,6% a nagyszülőket, míg 14,8 a partnerüket.
A válaszadók 48,9%-a értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a dohányzásról való leszokás az egyik legnehezebb dolog.

További információ

„Ex-Smokers are Unstoppable” website:
http://exsmokers.eu
The Public Health Portal of the European Union:
http://health.europa.eu   
The Public Health website of the European Commission: http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm

Videók