stopsmoking sxc 37678080aAz öt évvel ezelőtti egymilliárddal szemben már 2,3 milliárd embert, a Föld népességének közel egyharmadát védi valamilyen "életmentő" dohányzáskorlátozó intézkedés - közölte a dohányzásról szóló éves jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A Panamavárosban csütörtökön közzétett jelentés szerint már három milliárd emberre terjednek ki országos dohányzásellenes kampányok, amitől az remélhető, hogy "nemdohányzók százmilliói nem szoknak rá a dohányzásra". Öt év alatt (2007-hez képest) 400 millióval 700 millióra nőtt azoknak a száma, akiknek országában teljes tilalom vonatkozik a dohánytermékek reklámjára, a növekedés főleg az alacsony és közepes jövedelmű országokban következett be.

Eddig a világ 24 országa vezetett be totális tilalmat a dohányzás reklámjára, és további 100 ország áll közel a teljes tilalomhoz, míg 67 országban semmiféle jogszabály sem korlátozza a dohányáru népszerűsítését. A világszervezet a cigarettareklámok betiltásában látja az egyik leghatékonyabb eszközt a dohányzás visszaszorítására.

A jelentés szerint még sok országban kell átfogó dohányzásellenes programokat megvalósítani ahhoz, hogy teljesüljön az a globálisan elfogadott cél, hogy 2025-ig 30 százalékkal csökkenjen a dohányzás a világban. Az elmúlt öt évben 20 ország, 657 milliós összlakossággal vezetett be elrettentő hatású figyelmeztetéseket a cigarettásdobozokon, ezek közül 10 ország 2010 óta. Öt év alatt kilenc országban félmilliárd ember kapott hozzáférést valamilyen leszoktató szolgáltatáshoz, e téren azonban 2010 óta csak kevés előrelépés történt, mindössze 4 ország (85 milliós összlakossággal) vezetett be társadalombiztosítás-fedezte leszoktatást.

A dohányzás visszaszorítás leggyakoribb eszköze a füstmentes övezetek kijelölése. Az elmúlt öt évben 32 ország tiltotta be teljesen a dohányzást a munkahelyeken, a nyilvános helyeken és a tömegközlekedési eszközökön, 900 millió fővel növelve az ily módon védett emberek számát.

MTI

Videók