„A volt dohányosok megállíthatatlanok” - Regisztráljon az új, továbbfejlesztett iCoach programba, és tűzze ki személyes céljait még ma!

  • A korábbi kampányokban résztvevő, több mint 13.000 regisztrált magyar felhasználóból minden harmadik három hónap után leszokott a dohányzásról az ingyenes, online leszokás-támogató eszköz, az iCoach segítségével. Az új, továbbfejlesztett funkciókkal az átalakított online és mobil alkalmazás még több dohányosnak segíthet abban, hogy a legutolsó cigarettacsikket is elnyomja.
  • A május 31-i Dohányzásmentes Világnap közeledtével „A volt dohányosok megállíthatatlanok” program arra bátorítja a dohányosokat, hogy személyes célokat tűzzenek ki, és fokozatos, betartható lépéseket tegyenek az egészségesebb, dohányzásmentes életmód felé.

Az Európai Bizottság 2011-ben elindította „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampányt azzal a céllal, hogy Európa-szerte támogassa a 24-35 éves korosztályt a leszokásban. A kampány sikeresen folytatódott 2012-ben és 2013-ban, 2015-ben pedig még erőteljesebben segíti a fiatalokat a leszokásban a dohányzásmentes életmód számtalan előnyének népszerűsítésével. Jobb egészségi állapot és közérzet, több szabadon elkölthető jövedelem, és jobb életminőség vár azokra, akik úgy döntenek, hogy leszoknak a dohányzásról. A volt dohányosok jobb életminőségben eltöltött éveinek előnyein kívül a leszokás az Európa egészségügyi rendszereire és gazdaságaira nehezedő pénzügyi terheket is csökkenti. Az Európai Unióban a dohányzás okozta pénzügyi teher becsült összköltsége 2009-ben 544 milliárd euró volt. A legutóbbi felmérés szerint Magyarországon a dohányzás okozta pénzügyi teher – a dohányzás következtében fellépő közvetett és közvetlen kiadások – becsült összege 441 milliárd forint volt (2010, Országos Egészségfejlesztési Intézet).

Az egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztos, Vytenis Andriukaitis, a következőket a mondta arról, hogy miért olyan fontos a dohányzás elleni harc az Európai Bizottság számára: „Az Európai Unióban minden évben mintegy 700.000 ember hal meg a dohányzás következtében. A dohányzás miatti elhalálozások száma magasabb, mint az autóbaleset, bűncselekmények, és droghasználat miatti halálesetek száma összesen. Ezért vagyok elkötelezett az iránt, hogy támogassam az Európai Unió intézkedéseinek kiterjesztését, amelyek keretében az Európai Unió minden országában jogszabályokkal, ’A volt dohányosok megállíthatatlanok’ figyelemfelkeltő kampánnyal, valamint a tagországokkal, a civil társadalommal és más nemzetközi partnerekkel kialakított együttműködéssel tesznek lépéseket a dohányzáshoz köthető megbetegedések számának csökkentése érdekében.”

iCoach: a digitális leszokás-támogató eszköz, amely segíti a felhasználókat céljaik kitűzésében

A mostani kampány bevezeti az iCoach továbbfejlesztett verzióját, ami online és – Apple, valamint Android eszközökön – mobil alkalmazásként 23 nyelven, az Európai Unió 28 országában elérhető online leszokás-támogató eszköz. Az iCoach ingyenes és könnyen elérhető mindenki számára.

Az iCoach 2015-ös verziója modernebb megjelenítéssel, felhasználóbarát kezelőfelülettel, valamint további felhasználó-központú funkciókkal rendelkezik, például a célkitűzéseket támogató funkcióval. Az eszköz továbbra is a leszokás folyamatának öt szakaszán vezeti végig a felhasználókat, de az új verzió számos személyes, a folyamat egyes fázisaihoz kötődő célkitűzést is tartalmaz. Például:

  • Kövesse nyomon, hány cigarettát szív naponta, mivel lehet, hogy alulbecsüli ezt a mennyiséget! (a második szakaszban lévő dohányosok számára)
  • Halassza el későbbre a nap „legélvezetesebb” cigarettájának elszívását tíz alkalommal tíz perccel, majd 20 perccel! (a harmadik szakaszban lévő dohányosok számára)
  • Hagyja otthon a cigarettáját, amikor rövid időre megy el otthonról! (a negyedik fázisban lévő dohányosok számára)

Ezek a célkitűzések segítenek a felhasználóknak, hogy kisebb, elérhető célokat tűzzenek ki, és amikor elérték azokat, bátorítást kapnak arra, hogy további lépéseket tegyenek, és kontrollálják dohányzási szokásaikat.

„A különböző viselkedésváltozási modelleket vizsgáló kutatások eredményeképpen arra a következtetésre jutottunk, hogy a leszokási arány javítása érdekében a dohányzásmentes életmódhoz vezető utat kisebb lépésekre kell bontani, középtávú, könnyen elérhető célokkal. Az összpontosítás a teljes leszokásra elérhetetlennek tűnhet egy olyan ember számára, aki még gondolni is alig tud a dohányzásról való leszokásra” – fejti ki az iCoach platformot kifejlesztő kampánypartner, a BrandNewHealth képviselője, Steven De Peuter. „Például a jelenlegi felhasználók 3%-át képviselő azon dohányosokat, akik abban a fázisban vannak, hogy csak gondolkoznak a leszokáson, rendkívül nehéz elérni, de ők mégis fontos célpontjai a kampánynak. Nagyon reménykedünk abban, hogy az új célkitűzések még jobban ösztönzik a felhasználókat arra, hogy a következő szakaszba lépjenek.”

Az iCoach elismerő üzenetekkel jutalmazza a sikeresen teljesített célkitűzéseket. Ezek a bátorító üzenetek „valós idejű” információk az országonként regisztrált iCoach felhasználók számáról, a teljesített célok összes számáról, valamint a következő fázisba lépés lehetőségeiről, és a céljuk az, hogy motiválják a felhasználókat, és éreztessék velük, hogy egy erős közösség tagjai. Az iCoach arra bátorítja a felhasználókat, hogy osszák meg a céljaikat, eredményeiket, és személyes sikereiket a közösségi média oldalain, ezáltal érvényesül a kampány érzelmi dimenziója, amely bizonyítottan növeli a leszokás-támogató kampány hatását minden társadalmi-gazdasági csoportban.

Tűzzön ki egy célt a Dohányzásmentes Világnapra!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és partnerei miden évben május 31-én rendezik meg a Dohányzásmentes Világnapot azért, hogy felhívják a figyelmet a dohányzás egészségügyi hatásaira, és csökkentsék a dohányzást az egész világon. Regisztráljon ön is az iCoach programba még ma, és tűzze ki első célját a Dohányzásmentes Világnap alkalmából!

A 3 éves kampány magyarországi civil partnere a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért volt.

További információkért kérjük, keresse fel az alábbi weboldalt:
http://www.exsmokers.eu

Az Európai Unió közegészségügyi portálja:
http://health.europa.eu

Az Európai Bizottság közegészségügyi honlapja:
http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm

Videók