Dohányzásmentes Világnap – 2018. május 31.

A dohányfüst károsítja a szívét - válassza az egészséget, a dohányzás helyett!
(Tobacco breaks hearts - choose health not tobacco)

Minden év május 31-én a WHO és partnerei a Dohányzásmentes Világnap (WNTD) segítségével kívánják felhívni a figyelmet a dohányzás okozta egészségi és egyéb kockázatokra, valamint a dohánytermékek fogyasztásának visszaszorítását elősegítő beavatkozások szorgalmazására.

A 2018. évi Dohányzásmentes Világnap témaköre: „Dohányzás és szívbetegség”. A kampány a tudatosság növelésére irányul a következő témakörökben:

 • a dohányzás és a szív-érrendszeri, illetve más keringési rendszeri megbetegedések közötti kapcsolat - beleértve a stroke-ot is -, amelyek együttesen világszinten vezető halálokok;
 • lehetséges tevékenységek és intézkedések, amelyeket a célközönség - beleértve a kormányokat és a lakosságot is - tehet a dohányzás okozta szív- és érrendszeri kockázatok csökkentése érdekében.

A „Dohányzásmentes Világnap 2018” céljai egybevágnak számos világszintű kezdeményezéssel és lehetőséggel, amelyek a dohányzás terjedésével kapcsolatos népegészségügyi hatások kezelésére irányulnak világviszonylatban, különös tekintettel a sok millió emberi életre és szenvedésre. Ezen akciók közé tartoznak a WHO által támogatott „Global Hearts and RESOLVE” kezdeményezései is, amelyek célja a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás csökkentése, az ellátás javítása, valamint támogatása az ENSZ Közgyűlés 3. magas szintű találkozójának a nem fertőző betegségek megelőzésére és visszaszorítására amit 2018-ban tartanak.

Hogyan veszélyezteti világszerte a dohányzás az emberek szív- és érrendszeri egészségét?

A Dohányzásmentes Világnap 2018-ban a dohányzás szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatásaira fog összpontosítani világszerte.
A dohányzás jelentős kockázati tényező a szívkoszorúér-betegségek, a stroke és a perifériás érbetegségek kialakulásában.

Annak ellenére, hogy jól ismertek a dohányzás szív- és érrendszerre gyakorolt ártalmai és elérhetőek a halálozások és megbetegedések csökkentésére irányuló lehetőségek, nem kellően ismert a nyilvánosság szélesebb köreiben, hogy a dohányzás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfőbb oka.

Tények a dohányzásról, a szív- és érrendszeri betegségekről

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte több ember halálát okozzák, mint bármely más halálok, továbbá a dohányzás és a környezeti dohányfüstnek való kitettség (passzív dohányzás) az összes szív- és érrendszeri betegség okozta halálozás körülbelül 12%-éárt tehető felelőssé. A szív- és érrendszeri betegségek második legfontosabb oka - a magas vérnyomás után – a dohányzás.

A dohányzás globális elterjedése következtében évente több mint 7 millió ember hal meg, akik közül közel 900 000 nem dohányzó a környezeti dohányfüstnek való kitettség következményeibe hal bele. A világszinten több mint 1 milliárd dohányzó közel 80% -a él az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ahol a dohányzás okozta megbetegedések és a halálozás terhei a legsúlyosabbak.

A WHO MPOWER intézkedései összhangban vannak a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményével (WHO FCTC), így a kormányok felhasználhatják ezeket a dohányzási gyakoriság csökkentésére és a nem fertőző betegségek megelőzésére. Ezek az intézkedések magukban foglalják a következőket:

 • A dohányzási szokások és a rászokás megelőzését szolgáló politikák monitorozása
 • Védelem a dohányfüstnek való kitettségtől a zárt terek, a munkahelyek és a tömegközlekedés teljes mértékben füstmentessé alakításával;
 • Segítségnyújtás a dohányzás abbahagyásához (költségtámogatott, lakossági szintű támogatás, beleértve az egészségügyi szakemberek által nyújtott tájékoztató tanácsadást és a nemzeti szinten díjmentesen hívható leszokás támogató telefonvonalakat);
 • Figyelemfelhívás a dohányzás veszélyeire az egységes csomagolás és/vagy a nagyméretű képes egészségvédő figyelmeztetések bevezetésével az összes dohánytermék csomagolásán, továbbá hatékony dohányzásellenes tömegkommunikációs kampányok bevezetése a dohányzás és környezeti dohányfüstnek való kitettség ártalmairól.
 • A dohányreklámozás, promóció és szponzorálás átfogó tilalmának végrehajtása; és
 • A dohánytermékekre kivetett adók emelése és ezen keresztül azok kevésbé megfizethetővé tétele.

A 2018. évi Dohányzásmentes Világnapi kampány céljairól

A 2018-as Dohányzásmentes Világnap arra irányul, hogy:

 • kiemelje a kapcsolatot a dohánytermékek használata és a szív-érrendszeri betegségek között
 • növelje a lakossági tudatosságot a dohányzás és a környezeti dohányzás kardiovaszkuláris egészségre gyakorolt hatásairól
 • lehetőséget adjon a nyilvánosság, a kormányok és minden más szerv számára, hogy vállaljanak kötelezettséget a kardiovaszkuláris egészség támogatására azzal, hogy megóvják az embereket a dohánytermékek használatától.
 • ösztönözze az egyes országokat arra, hogy erősítsék meg a WHO FCTC-ban szereplő, bizonyítottan hatásos MPOWER dohányzás-ellenőrzési intézkedések bevezetését.

Kapcsolódó anyagok:

Dohányzásmentes Világnap 2018: Dohányzás és szívbetegségek

A 2018-as Dohányzásmentes Világnap a dohányzás és a szívbetegségek kapcsolatára fókuszál A szív- és érrendszeri betegségek, beleértve a stroke-ot is. a világon vezető haláloknak számítanak és a dohányzás a második legfontosabb oka ezeknek a magas vérnyomás után.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte több ember halálát okozzák, mint bármely más halálok, továbbá a dohányzás és a környezeti dohányfüstnek való kitettség (passzív dohányzás) az összes szív- és érrendszeri betegség okozta halálozás körülbelül 12%-áért tehető felelőssé. A WHO Európai Régiójában a szív- és érrendszeri betegségek az összes haláleset körülbelül felét teszik ki. A WHO 6 régiója közül 2017-ben a dohányzás előfordulási gyakorisága az Európai Régióban volt legmagasabb (28%).

A kampány célja a tudatosság növelése azokról a lehetséges tevékenységekről és intézkedésekről, amelyeket a célközönség - beleértve a kormányokat és a lakosságot is - a dohányzás okozta szív- és érrendszeri kockázatok csökkentése érdekében tehet.

További információk a 2018-as Dohányzásmentes Világnapról:

•    http://www.who.int/mediacentre/events/2018/world-no-tobacco-day/en/
•    http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/tobacco/world-no-tobacco-day
•    http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2018/05/world-no-tobacco-day-2018-tobacco-and-heart-disease/wntd-2018-poster-tobacco-breaks-hearts-download

Videók