WCD Logo 2012 LoResA COPD Világnap idei mottója: „Nincs túl késő!” Ez a pozitív üzenet kiemeli a jelentőségét azoknak az akcióknak, amelyeket az emberek légúti egészségük védelmében tehetnek, a COPD betegség bármely szakában.

A COPD Világnap alkalmából a Légúti Betegek Országos Egyesülete (LÉBE) és a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) ingyenes légzésfunkciós szűréssel, illetve leszokást támogató tanácsadással hívja fel a politikusok figyelmét a COPD-re, az alattomos tömeggyilkosra.

Szakértőink 2012. november 14-én (szerdán) 9:30 és 16 óra között a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által az Országgyűlés Irodaházában (1358 Budapest, Széchenyi rakpart 19.) a képviselők és az ott dolgozó munkatársak részére szervezett egészségnapon mérik a politikusok és munkatársaik légzésfunkcióját, és segítenek a leszokni akaró dohányosoknak.

A COPD népbetegség, amely rendkívül kedvezőtlen hatással van a betegek és a családjuk életminőségére, és világszerte millióknak okozza a halálát. Még az egyértelmű klinikai tünetekkel rendelkező COPD-s betegek 25-50%-a sincs tudatában annak, hogy ettől a betegségtől szenved. Annak érdekében, hogy csökkenthessük a COPD által okozott terheket, minél nagyobb arányban kell kiszűrni a COPD-ben szenvedő betegeket, és biztosítani számukra a megfelelő kezelést és egyéb segítséget – emelte ki Váci Sándor, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke.

A COPD-t korai stádiumban gyakran nem ismerik fel, részben azért, mert sokan a légszomjat, a krónikus köhögést, és a légúti váladékképződést az öregedés és a dohányzás normális következményének tartják. Azokra pedig, akik hevesebb légszomjjal küzdenek, annak tudatosulása, hogy a COPD egy gyógyíthatatlan betegség, rémisztően hat, amely eltántorítja őket az orvosi vizsgálattól és a kezeléstől.

A COPD egy egyszerű és fájdalommentes légzésfunkciós vizsgálattal felismerhető. A COPD korai felismerése a legjobb esély arra, hogy megelőzzük, vagy lassítsuk a tüdő további károsodását. Ma már olyan kezelési lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, amelyekkel a COPD bármely szakaszában lévő betegek életminőségét javítani tudjuk – hangsúlyozta dr. Mucsi János, tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért elnöke.

A COPD Világnap hosszútávú céljai
A COPD Világnap alkalmából felszólítjuk az orvosokat, a hatóságokat és a nemzeti szervezeteket, hogy működjenek együtt, és irányítsák a figyelmet a COPD-re. Ha az emberek és az egészségügyi szervezetek ismerik a COPD tüneteit, az ezektől szenvedők megfelelő kezelésben részesülhetnek, és tüdejüket megóvhatják a további károsodástól.

Budapest, 2012. november 14.

További információ:

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász szakorvos
az SZDV elnöke, a LÉBE elnökségi tagja
tel.:70/7735-946, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Háttérinformációk:

•    Az Egészségügyi Világszervezet szerint, több mint 50 millió embert sújt a COPD világszerte, és minden évben közel 3 millió embernek okozza a halálát. A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a negyedik helyet foglalja el a vezető halálokok szomorú listáján.
•    Magyarországon a tüdőgondozói hálózatban 161.327 COPD-s beteget tartottak nyilván, amely a becslések szerint hazánkban élő fél millió COPD-s betegnek mintegy harmada.
•    A COPD az esetek túlnyomó többségében aktív, vagy egykori dohányosok közül kerül ki.
•    A tüdőrohamnak is nevezett exacerbáció miatt kórházba került betegnek kisebb az esélye a túlélésre, mintha szívrohama lett volna.
•    A COPD egy megelőzhető, kezelhető, de jelen ismereteink szerint gyógyíthatatlan betegség, amelyet a légzésfunkció megállíthatatlan romlása jellemez.
•    A COPD kezelésének az alapját a hörgőtágítók jelentik. Ma már olyan napi egyszer használatos inhalációs hörgőtágító fenntartó kezelés áll a rendelkezésünkre, amelyet a COPD-s beteg reggel ébredést követően használ, és egész nap könnyebben dolgozik, és kap elég levegőt a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez.
•    Inhalációs szteroidra azoknak a súlyosabb COPD-s betegeknek van szükségük, akiknél évente többször jelentkezik hirtelen állapotromlás, amely a szokásos gyógyszeres kezelés megváltoztatását teszi szükségessé.
•    A legsúlyosabb állapotú betegeknek (ők több ezren vannak Magyarországon) rendszeres oxigénkezelésre van szükségük, amelyet a társadalombiztosítás 100%-os támogatásával kaphatnak meg. A szolgáltató házhoz szállítja a beteg számára szükséges oxigénpalackot is.
•    A COPD megelőzésének a legfontosabb pontja, hogy nem szabad rászokni a dohányzásra, az aktív dohányosok pedig minél gyorsabban szokjanak le.
•    A dohányfüst kerülése alapvető fontosságú a COPD eredményes kezelése szempontjából, hiszen a cigarettafüst akadályozza az inhalációs gyógyszerek hatásának kialakulását is.

A COPD minél korábbi felismerése, illetve a kezelés elkezdése
•    jelentősen csökkenti a COPD következtében előforduló halálesetek számát
•    lecsökkenti a COPD miatt bekövetkező kórházi tartózkodások idejét
•    élhetőbb életet biztosít a COPD betegek számára

A legfontosabb rövidtávú stratégiák a COPD elleni harcban
•    a tünetek tudatosítása az emberek körében
•    a COPD diagnózis felállításához szükséges gépek – légzésfunkciós készülékek – biztosítása az egészségügyi intézmények számára
•    a gyógyszeres kezelés biztosítása, és hozzáférhetővé tétele
•    az egészségügyi hatóságok, a betegek és családjuk tájékoztatása, oktatása a hatékony COPD kezelési módokról
•    a légszennyeződés mértékének csökkentése
•    A dohányzás visszaszorítását célzó intézkedések között kiemelt jelentőségű, hogy a leszokni akaró dohányosok erre specializált szakrendeléseken juthassanak hozzá azokhoz a tanácsokhoz, illetve kezelésekhez, amelyekkel a dohányzás, mint betegség gyógyítható, és ezzel együtt a COPD megelőzhető, vagy a már kialakult betegség kezelése hatékonyabbá tehető.
•    Ha Ön elmúlt 40 éves és dohányzik, vagy több éves dohányzást követően szokott le, akkor nemcsak tüdőszűrésre, hanem légzésfunkciós vizsgálatra is érdemes elmennie.
•    A jelenlegi és egykori dohányosok között különösen akkor nagy a COPD meglétének az esélye, ha a páciens minden nap köhög, és/vagy korábban kifullad, mint az egészségesnek tekintett azonos korú társai.

Videók