EX Logo HUA Dohányzásmentes Világnapot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és partnerei minden év május 31-én megrendezik. A Világnapon a dohányzás egészségügyi hatásaira hívják fel a figyelmet és számos, a leszokást népszerűsítő programmal szólítják meg a dohányosokat.

Négy éve, 2011-ben indult az a kezdeményezés, amely az iCoach nevű ingyenes, interaktív eszközzel támogatja a dohányzásról leszokni kívánókat. „A volt dohányosok megállíthatatlanok” programot az Európai Bizottság hívta életre azzal a céllal, hogy a 24-35 éves korosztály leszokását segítse, elsősorban a dohányzásmentes életmód előnyeinek hangsúlyozásával. A május 31-i Dohányzásmentes Világnap újabb ösztönzést adhat azoknak, akik már eldöntötték: szakítanak egészségkárosító szenvedélyükkel.

A kihívás óriási: ma még minden harmadik európai rendszeresen dohányzik és az EU-n belül mintegy 700.000 ember hal meg évente a dohányzás következtében – ez a szám magasabb, mint az autóbaleset, bűncselekmények, és droghasználat miatti halálesetek száma összesen. Ez nem csupán emberi tragédia, de jelentős egészségügyi, társadalmi és gazdasági probléma is: a dohányzás miatti megbetegedések komoly plusz terhet és sokmilliárdos kiadást jelentenek a közegészségügy számára, ugyanakkor a kieső munkaerő csökkenti a térség versenyképességét is.

Az Eurobarometer legfrissebb, 2015-ös felmérése alapján örvendetesen csökken a dohányosok száma; a 2012-es adatokhoz lépest 2%-kal, 26%-ra. Ez főként annak köszönhető,
hogy kevesebben kezdenek el dohányozni. A leszokás már nehezebb - a dohányosok 59%-a már megpróbált leszokni.
Amikor egy volt dohányos leteszi a cigarettát, komoly eredményt el. Számos előnyét tapasztalja meg dohányzásmentes életnek: jobb egészségben, vonzóbb külsővel, több elkölthető pénzzel és megnövekedett önbizalommal tekinthet a jövőbe. Az egyén szintjén jelentkező előnyök összeadódnak és a társadalmi hatás is meggyőző: csökkennek az egészségügyi kiadások, a gazdaság megerősödik. „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampány éppen ezért az egyéni teljesítményt és sikert helyezi a középpontba és azon volt dohányosoknak ad pozitív megerősítést, akik meghozták a helyes döntést, megállíthatatlanul haladnak az egészségesebb élet útján és példát mutatnak mindazoknak, akik egyelőre csak fontolgatják a leszokást.

iCoach – virtuális „személyi edző” segíti a leszokást

Leszokni nem egyszerű – éppen ezért a kampány felhasználóbarát digitális támogatást is kínál azoknak, akik már fontolgatják a dohányzás elhagyását. Az online felületen és mobileszközökre letölthető applikáció formájában is elérhető, nemrégiben megújult, ingyenes iCoach az EU 23 nyelvén használható digitális platform, és azokat is megszólítja, akik még nem döntöttek a leszokás mellett, vagy akiknél magasabb a visszaesés kockázata.

Az iCoach a gyakorlati klinikai tapasztalatok, valamint pszichológus és kommunikációs szakemberek javaslatai alapján létrehozott virtuális „személyi edző”, amely végigkísér a teljes a leszokási folyamaton. A folyamatot szakaszokra bontva, kisebb és elérhető célok kitűzésével, majd azok jutalmazásával és további bátorítással ösztönöz kitartásra és arra bátorítja a felhasználókat, hogy osszák meg céljaikat, eredményeiket, és személyes sikereiket a közösségi média oldalain.

Az eddigi tapasztalatok igazán meggyőzőek – az iCoach-ot használók több mint 30%-a abbahagyta a dohányzást! 2015 áprilisában már több mint 440.000 felhasználó regisztrált a weboldalon (http://stopsmokingcoach.eu/web/) vagy az iOS és Androidos eszközökre egyaránt ingyenesen letölthető mobil applikáció segítségével. Az összes regisztrált felhasználó 64%-a férfi, 36%-a nő; az átlagéletkor 33 év. Az összes regisztrálót tekintve legtöbben még csak fontolgatják a leszokást (48%), 37%-uk azonban már megkezdte a felkészülést és 9%-uk meg is tette az első konkrét lépéseket is tett a dohányzás elhagyása érdekében.

Magyarországról 13.700-an regisztráltak az iCoach platformra. Dr. Mucsi János tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért egyesület elnöke, egyben a Volt dohányosok megállíthatatlanok kampány egyik partnere elmondta: „Üdvözlünk minden olyan eszközt és módszert, amely segít meghozni a helyes döntést és végigkíséri a dohányzásról leszokókat az egészséges életmód felé vezető úton. Az Eurobarometer 2015-ös felmérése azt mutatja, hogy a leszokással próbálkozók csupán 5%-a fordul egészségügyi szakemberekhez segítségért. Hazánkban 86 tüdőgondozó szervezet várja ingyenes szakrendelésen azokat, akik támogatást kérnek a dohányzás elhagyásához.
Meggyőződésem, hogy az utolsó elnyomott cigarettacsikk egy új, egészségesebb és boldogabb élet kezdetét jelenti.”

Videók